Apple Tegur Spotify Yang Tak Sedar Dek Untung

Apple hari ini mengeluarkan kenyataan media yang menjawab pertuduhan dari Spotify. Spotify mendakwa Apple tidak berlaku adil dan telah membuat aduan anti-monopoli kepada pihak berkuasa Eropah.

Menurut Apple, sebanyak 84% aplikasi di dalam Apple Appstore tidak memberi wang kepada Apple langsung kerana 4 perkara:

 1. Aplikasi percuma, tidak dicaj oleh Apple
 2. Aplikasi yang mengaut keuntungan menerusi iklan di dalam aplikasi, tidak dicaj oleh Apple
 3. Aplikasi yang mengenakan caj atau pembelian di luar aplikasi, tidak dicaj oleh Apple
 4. Aplikasi yang menjual barangan fizikal, termasuk servis pengangkutan dan penghantaran, tidak dicaj oleh Apple

Apple mengatakan, Spotify hanya membayar 30% kadar langganan pengguna kepada Apple kerana Spotify menggunakan sistem bayaran Apple Appstore. Tetapi ia untuk tahun pertama sahaja, di mana tahun berikutnya Apple hanya mengambil 15%.

Tambah Apple lagi, majoriti pengguna Spotify adalah pelanggan percuma dan Spotify mengutip keuntungan dari iklan yang tidak dicaj oleh Apple. Malah, pelanggan Spotify Premium juga banyak menggunakan bayaran melalui syarikat telekomunikasi, juga tiada sebarang bayaran kepada Apple.

Spotify juga menuduh Apple cuba menghalang mereka mengemaskini aplikasi terutama sekali di Apple Watch. Apple menjawab, Spotify telah mengemaskini aplikasi mereka lebih 200 kali selepas melalui proses yang sama seperti pembangun aplikasi lain. Tiada jalan mudah atau halangan khusus kepada Spotify.

Apple turut mengingatkan Spotify bahawa mereka terlalu tamak, kerana cuba mengelak dari membayar royalti lebih tinggi dengan menyaman pencipta muzik.

Adakah Apple benar-benar menekan Spotify dan pembangun aplikasi lain dengan cukai ‘30%’ di dalam Apple Appstore? Atau Spotify terlalu tamak untuk mengaut lebih banyak keuntungan?

Anda boleh baca lebih lanjut tentang perkara ini, menerusi kenyataan media Apple di sini, dan Spotify di sini.

[Sumber: TheVerge]

Artikel Apple tegur Spotify yang tak sedar dek untung muncul pertama kali di SoyaCincau.com.

Share

Antara Produk Terlaris

0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty
   Calculate Shipping
   Apply Coupon