Ledakan Loji Kimia China, Angka Korban Meningkat 64 Orang, Ratusan Cedera

Jumlah kematian akibat letupan besar di sebuah kilang kimia di timur China telah meningkat kepada sekurang-kurangnya 64 orang, dengan beratus-ratus lagi yang cedera, 90 orang daripada mereka berada dalam keadaan serius.

Jumlah kematian mungkin meningkat lagi dari semasa ke semasa dengan 28 lagi yang masih tersenarai hilang, kata agensi berita Xinhua News.

Hanya 26 orang yang disahkan mati dalam letupan Khamis telah dikenalpasti, katanya.

Ledakan di taman perindustrian di bandar Yancheng, utara Shanghai, adalah salah satu kemalangan industri paling teruk di China dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Ledakan letupan menyebabkan gempa bermagnitud 2.2 di kawasan sekitar.

Seorang wanita, yang hanya memberikan nama keluarganya, Zhi, berkata dia tinggal kira-kira lima kilometer dari loji itu dan kaca dari tingkap yang dihancurkan oleh daya letupan itu mencederakan jirannya.

Sekolah ditutup dan hampir 1,000 penduduk dipindahkan ke keselamatan sebagai langkah berjaga-jaga terhadap kebocoran dan letupan tambahan, kata kerajaan bandar.

Ledakan itu menghasilkan kawah, dan lebih daripada 900 anggota bomba telah digunakan untuk memadamkan kebakaran.

Parit dan jalan air yang melalui dan dari kompleks tumbuhan telah disekat untuk menghalang bahan kimia toksik daripada mengalir ke Laut Kuning yang berdekatan, di bawah perintah Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar.

Terletak di antara kilang-kilang kimia di Yancheng, kilang tersebut mempunyai rekod keselamatan yang lemah.

Pada bulan Februari 2018, Pentadbiran Negeri Keselamatan Kerja China menahan 13 jenis barang merbahaya keselamatan di syarikat itu, termasuk tangki benzena toksik, dipercayai menjadi sumber letupan Khamis lalu.

Sumber: ABC 

Dipetik daripada Siakap Keli

Share

Antara Produk Terlaris

0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty
   Calculate Shipping
   Apply Coupon